Unik satsning där både läsare och annonsörer stormtrivs tillsammans

March 30, 2022
90 journalister samlas för att fokusera på utvecklingen i regionen.

En positiv sak leder ofta till fler. Därav den fantastiska utvecklingen i Norrbotten och norra Västerbotten. Lokala nyhetsmedier spelar en viktig roll i att bevaka och möta intresset från allmänheten. Nu lanseras Framtidsfabriken, en unik digital redaktionell plattform med fokus på att samla nyheter, åsikter och kommersiella samarbeten som stöttar regionens utveckling.

De senaste åren har det genomförts och planeras omfattande investeringar för 1000 miljarder kronor i grön industri i Norrbotten och norra Västerbotten. Etableringen av batterifabriken Northvolt i Skellefteå och den gemensamma satsningen på hållbart stål av SSAB, LKAB och Vattenfall i Boden har skapat positiva effekter för hela regionen. Ytterligare nästan 1000 miljarder satsas på olika typer av samhällsinvesteringar så som infrastruktur, utbildning och omsorg. Norrland har blivit Sveriges mest dynamiska region och inte bara resten av Sverige utan hela världen vänder blickarna norrut.

Lokalmedierna i regionen har blivit ännu viktiga samlingsplatser för det stora intresset hos allmänheten och aktörer. Artiklarna om de gröna satsningarna är bland de mest lästa. Idéen föddes om att skapa en egen redaktionell gemensam plattform. Satsningen är ett samarbete mellan lokalmedierna Norran, NSD, Kuriren och Piteå-Tidningen och har fått namnet Framtidsfabriken. Ett passande namn som också illustrerar den positiva andan som genomsyrar regionen.

– Vi använder den samlade kraften av 90 journalister och fokuserar på nyheter kring investeringarna och utvecklingen i regionen. Det är en digital miljö där det känns naturligt att blanda nyheter, åsikter och låta företagen och andra aktörer ta plats i form av kreativa annonslösningar, förklarar Ann-Sofie Lund, försäljningschef på Norr Media.

Ann-Sofie, Norr Media.

Framtidsfabriken lanserades 3 mars och ska genom olika temaområden belysa utvecklingen ur flera perspektiv. Det är också en plattform för regionala partners så som samhällsaktörer, myndigheter och företag att nå ut och bidra med kunskap. Målet är att utveckla plattformen tillsammans med läsarna och regionens aktörer framåt.

– Vi har så många spännande idéer och förslag kring hur vi kan utveckla Framtidsfabriken, berättar Ann-Sofie. Det här är bara början och vi vill förstås ha med fler aktörer. Vi vet att oberoende journalistik kan samsas med kommersiella intressen, det har vi långa erfarenheter av. Därför känner vi oss trygga att satsa på starka partnerskap.

Ett nästa steg är att ha innehållet på fler språk. Det är inte bara befolkningen i regionen som är intresserad, utan det som händer i norra Sverige väcker intresse utanför landet också. Näringslivssatsningarna skapar möjligheter för underleverantörer från hela världen och det skapas arbetstillfällen som attraherar människor från andra länder.

– Det är klockrent med den här typen av gemensamma nyhetssajter med ett tydligt fokus. Det är en perfekt miljö för aktörer att hamna i rätt kontext, förklarar Martin Irborg, försäljningsdirektör på Mediekompaniet. Vi ser väldigt mycket fram emot att vara en del av satsningen och vi vet att det här kommer vara attraktivt för annonsörer.

Relaterade artiklar