Så lyckades EON nå fram trots vinterns elångest

March 30, 2022
EON ville med kampanjen visa på enkla sätt som gör stor skillnad i vardagen.

Vinterns elräkningar har fått folk att sätta kaffet i halsen. Samtidigt är det viktigare än någonsin för svenska konsumenter att göra aktiva val kring sin energikonsumtion. Energibolaget EON satsade på att sprida framtidstro och visa på att alla tillsammans kan genomföra en energiomställning av samhället. Valet av lokala medier för att kunna prata direkt till människors hjärtan visade sig ge rätt resultat.

Energimarknaden är komplex. Samtidigt som elpriserna når historiska höjder och händelser i omvärlden skapar oro, så pågår omställningen till förnybar och återvunnen energi. Energibolag som EON spelar en viktig roll i att driva utvecklingen framåt genom investeringar för bland annat ökad elektrifiering, omställning till förnybar och återvunnen energi, rekordmånga nya solcellsanläggningar, utbyggnad av laddinfrastruktur för elfordon.

– Det görs så otroligt mycket positivt nu för att på sikt minska samhällets beroende av energikällor som gas och kol, förklarar Anna Bartholf, Head of Brand & Marketing på EON. Därför valde vi att satsa på att berätta om allt vi på EON gör och som vi tillsammans med våra kunder kan göra för att skynda på klimatomställningen.

Anna Bartholf, EON.

Kampanjen ”Dags att börja tänka om” som har tagits fram tillsammans med reklambyrån BBDO, har fokus på att lyfta positiva exempel på klimatomställningen och sprida framtidshopp. Med en folklig profil som personifierar hopp och tro, vill EON visa på att positiv förändring är möjlig och bjuda in svenska folket att delta genom att visa på enkla sätt som gör stor skillnad i vardagen.

I aktiveringen av kampanjen valde man tillsammans med Mediekompaniet ut geografiska områden och målgrupper och satsade på en kombination av print och digitalt. Resultatet överträffade alla förväntningar i RAM-mätningarna.

– När vi planerade kampanjen så var det viktigt att kunna vara så lokala som möjligt, både i medieval och i det visuella, berättar Wolfgang Gulding, Senior Planner Print/DOOH/DR på Publicis Groupe, som tagit fram kampanjen tillsammans med EON.

Wolfgand Gulding, Publicis Groupe.

En annan framgångsfaktor var att kampanjen visuella uttag var tydligt och framtagit för att kunna anpassas till olika målgrupper och aktuella ämnen. I kampanjuttagen syns äldre människor som åker elsparkcykel i en villamiljö en till kvinna som tar emot livsmedel från en e-handelsgrossist.


– Det är mitt främsta råd till andra varumärken som vill testa multimedialt, våga att satsa på kontinuitet när det gäller budskap och visuellt uttryck, förklarar Wolfgang. Igenkänning bygger man bäst över tid och då frigörs tid att fånga ögonblicket – de aktuella ämnena.

EON satsade på en kampanj i kombination av print och digitalt. Klicka på bilden för att förstora.
Kampanjen döptes till: “Dags att börja tänka om”. Klicka på bilden för att förstora.

Relaterade artiklar