”I våra kanaler har man längre tid med sin målgrupp”

May 17, 2021

Möt en av Mediekompaniets mest rutinerade försäljningsstrateger, Adam Järnerfalk. Som försäljningschef strategisk försäljning är Adam och hans team i daglig kontakt med några av Sveriges största annonsörer. Här delar han med sig av hur man får bäst effekt i sin printannonsering.

Vilka branscher efterfrågar print som annonsformat just nu?

Det finns ett antal branscher som är mer aktiva i Mediekompaniet printaffären just nu och det är byggvaruhandeln, livsmedel, hem/inredning, elektronik, telekom men även vinannonsörerna är extra aktiva nu på våren. 

Kan du nämna några annonsörer som har fin effekt av våra stora printformat?

Vi har flera fina case där annonsören har fått mycket starka värden i de effektmätningar vi gör tillsammans med dem. För att nämna några specifika exempel så säger jag Elon, Willys, Systembolaget och 24Storage.

Vad är nyckeln till en framgångsrik printkampanj?

Det handlar ju om vilken typ av kund och varumärke som annonserar och vilket syfte man har med sin kommunikation. Så relevans mot önskad målgruppen är en nyckel.

Gällande innehållet så har man mer tid på sig att kommunicera med tidningsläsarna än i andra annonskanaler, då lästiden är lång, en faktor som dessutom ökat under det senaste året.

Därför kan man via printen kombinera utbudsannonsering med mer förklarande och textbaserade annonsformat som native. Annonsören Håll Sverige rent har haft fin effekt med sina native-format i print. Med ett högt berättarvärde lyfte de ett ämne som är högaktuellt och samtidigt uppskattat av läsarna.

Rent strategiskt då, hur ska man resonera kring en printkampanj som annonsör?

Det vi kan se mer generellt är att frekvens i print skapar ökade effekter i värden som noggrannhet och engagerad men framförallt gällande action. Storleken på formatet kan ju absolut ha en betydelse för resultatet och en helsida får oftast, av förklarliga skäl, högre observationsvärden och time spend på annonsen än halvsidesannonser. Men ibland räcker det gott och väl även med mindre format med högre frekvens för att nå sitt önskade resultat.

Kan det gälla även när man kombinerar både print- och digital annonsering?

Ja, kombinationen av Impactformat som helsida i den printade tidningen i kombination med helsidor på nyhetssajterna har varit ett vinnande koncept för många av våra kunder. Dessa multimediala effekter som vi benämner kampanjuppläggen, har påvisats om och om igen. Kombinationen print och digitalt ger också en bra möjlighet till ökad räckvidd och frekvens.

Hur ska man resonera som annonsör kring att lokalanpassa sin annons? Vad är fördelarna?

Om vi tar 24Storage som ett exempel. Kunden öppnade nytt i Uppsala och hade utformat annonserna otroligt smart med Uppsala domkyrka uppbyggt i flyttkartonger. En kul och originell kampanj, med en tydlig lokal koppling i fokus, samt ett erbjudande gav väldigt höga observation och actionvärden.

Fördelarna är igenkänning, att få läsarens uppmärksamhet. Att läsarna är engagerade och intresserade av vad som händer på sin ort är ett faktum, men än en gång vill jag betona att just relevansen är såklart avgörande även i det här fallet.

Relaterade artiklar