All time high 2020 och mobilen ökar

February 8, 2021

Ett exceptionellt nyhetsår – så skulle man kunna sammanfatta förra årets påtagliga intresse för lokalnyheter. Aldrig tidigare har så många läst sina lokala nyheter på Mediekompaniets lokala nyhetssajter. Men det är inte den enda trenden som sticker ut.

Coronapandemin har inte bara varit en global nyhet utan i allra högsta grad en lokal angelägenhet. Regionala riktlinjer och klusterutbrott i olika delar av vårt avlånga land har skapat ett stort intresse för nyheter som bevakar ens hemort.

Det är också märkbart i våra trafiksiffror på totalen. Under våren 2020 nåddes all time high med över 9 miljoner unika webbläsare/vecka. Även sidvisningarna skvallrar om en stigande nyhetskonsumtion och vissa veckor har vi sett toppnoteringar om 70 miljoner sidvisningar/vecka.

Även om pandemin är en central förklaringsmodell i vår analys så noterar vi även en ökning över längre tid. Mellan 2018 och 2020 ser vi en stor generell ökning med 17% i sidvisningar. Under samma period syns också en märkbar ökning i antal sidvisningar i mobilen med 33%.

Det tyder på att läsarna alltmer konsumerar sina lokalnyheter i mobilen och att antalet sidor som man surfar på i snitt ökat. Pandemin som i över ett år präglat nyhetsbruset världen över har nu också gått in i ett nytt skede där stort fokus av bevakningen handlar om vaccineringen. Hur denna nya fas påverkar trafiksiffror framöver återstår att se, men den ökande trenden från 2018 visar inga tecken på att avta.

Kontakta oss gärna om du är på jakt efter någon speciell statistik som kan hjälpa dig att göra smartare medieköp. Du når oss HÄR.

Relaterade artiklar